Duševní restart; 3 tipy jak se zbavit stresu do pár minut

Boj se stresem se stal běžnou součástí našeho života a většina z nás už má své osvědčené techniky, jak stres postupně zvládat a redukovat. Občas se ale můžeme ocitnout v situaci, kdy potřebujeme okamžitou úlevu a nemáme zrovna hodiny na hloubkovou relaxaci. Naštěstí existují jednoduché metody, které vás stresu zbaví skoro okamžitě. Vyzkoušejte si je!

Dýchání do čtverce

Dýchání do čtverce je forma kontrolovaného dýchání. Pomalý a hluboký dech aktivuje parasympatický nervový systém, který je spojen s relaxací a odpočinkem.

  1. Pomalu a hluboce se nadechněte nosem a počítejte do čtyř

  2. Zadržte dech a opět počítejte do čtyř

  3. Pomalu vydechujte ústy (snažte se vydechnout co nejvíce vzduchu) a naposledy počítejte do čtyř

Opakujte tyto tři kroky několikrát podle potřeby.

Pravidlo 333

Pravidlo 333 je v podstatě uzemňovací technika, která nám pomáhá zvládat intenzivní emoce tím, že odvádí pozornost od úzkostných myšlenek a zaměřuje se na přítomný okamžik.

Když se budete potřebovat rychle zbavit pocitu stresu a úzkosti, vyzkoušejte následující. Zastavte se, dýchejte, podívejte se na své okolí a pojmenujete tři věci, které vidíte, tři věci, které slyšíte, a pohněte třemi různými částmi těla.

Hloubková doteková terapie

Doteková terapie může být účinným nástrojem při snižování stresu a napětí v těle. Pracuje nejen na fyzické úrovni, ale také podporuje duševní pohodu. Během dotekové terapie dochází k uvolnění endorfinů, tzv. "šťastných hormonů," které přispívají k celkovému pocitu uklidnění a pohody.

Skvělým nástrojem pro dotekovou terapii může být právě zátěžová deka. Svou vahou, 7-8 kg, příznivě stimuluje kožní receptory a tím tlumí hladinu stresového hormonů kortizolu a naopak zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu tzv. "šťastných hormonů,". Díky okamžité funkčnosti se staly zátěžové deky oblíbenou pomůckou všech, kteří si chtějí ulevit od stresu nebo si dopřát kvalitnější spánek.

Previous
Previous

Síla dotekové stimulace: Jak zátěžové deky prospívají dětem s autismem

Next
Next

Proč (ne)spíme