Kde hledat pomoc od stresu a nespavosti? Pod dekou!

Už jste o ní slyšeli? Deka, která vám pomůže ulevit od stresu, zbaví vás pocitu úzkosti a pomůže vám k lepšímu spánku? Řeč je o zátěžových uklidňujících dekách. Jak ale vlastně fungují?

Hloubková doteková terapie

Hloubková doteková terapie, anebo stimulace se stala oblíbenou metodou pro zklidnění nervového systému. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se miminka balí pevně do zavinovaček nebo proč se pejskům na silvestra oblékají těsné vesty? Teď se dozvíte proč.

Abychom pochopili, co je hloubková tlaková stimulace, musíme začít u smyslové, neboli senzorické soustavy. Lidské tělo používá smysly k detekci různých podnětů a k jejich aktivaci dochází pomocí nervových zakončení - receptorů. V momentě, kdy jsou receptory nějakým způsobem stimulovány, vysílají signály do mozku. Například zátěžová deka vyvíjí pevný, ale jemný tlak, čímž působí na dotykový senzoricky systém. Kožní receptory tak vyšlou signál, kterým je v tomto případě uklidňující reflex.

Co všechno dokáže zátěžová deka?

Existuje mnoho využití hloubkové dotykové terapie, od masáží, objímání až po tlakové vesty. Jedním z nich jsou i zátěžové deky, které byly původně navrženy pro lidi s poruchami nervového systému. Aktivací dotekových smyslů pomáhá deka stimulovat produkci serotoninu (hormon zlepšující náladu), zvyšuje hladinu melatoninu (hormon, který nám pomáhá ke spánku) a snižuje kortizol (stresový hormon).

Zátěžové deky zmírňují příznaky stresu a úzkosti, zlepšují kvalitu spánku a slouží tak jako skvělý pomocník pro každodenní self-care rituály. Díky svým účinkům se uklidňující deky staly hitem nejen mezi lidmi trpícími poruchami nervového systému, ale všech, kteří dbají na své mentální zdraví a péči o sebe.

Prokazatelně pomáhá dětem s autismem

Uklidňující deky mohou být skvělým pomocníkem nejen pro dospělé, ale i pro děti. Zejména těm, které trpí autismem a ADHD. Děti s poruchami autistického spektra často touží po doteku, ale přesto jej v každodenním životě nesnáší. Zátěžová deka jim pak slouží jako vhodná alternativa, která jim umožní uklidňující pocit doteku zažít.

V Restfully například spolupracujeme s terapeutickými centry, pro které tvoříme deky na zakázku a se kterými jejich funkčnost ve společném dialogu dotahujeme k dokonalosti. Společně také usnadňujeme životy v rodinách, kde zátěžovou deku potřebují, ale nemohou si ji dovolit. Moc nás těší, že projekt tak zůstal u své podstaty a deky slouží těm, pro které byly původně navrženy. Ještě více nás ale těší, že se díky svým zklidňujícím účinkům staly oblíbenými a využívanými mezi všemi a pomáhají vám k lepšímu spánku a spokojenějšímu životu bez stresu.

Spojení funkce s designem

Spousta běžně dostupných zátěžových dek je tvořena těžkou výplní - například že skelného písku nebo plastových kuliček, které jsou uloženy do prošívaných dek. Deka tak navíc musí mít několik vrstev, které díky prošití a vrstvení materiálu nejsou prodyšné. Často pak nejsou příjemné ani na dotek, ani na pohled.

Tento problém jsme v Restfully vyřešili unikátním designem za použití speciálně vytvořené látkové příze. Naše deky jsou tak prodyšné, přírodní a krásné. 🤍

 

Zátěžová deka je díky svým pozitivním účinkům na nervový systém skvělým pomocníkem pro každého, kdo hledá hlubší spánek, relaxaci a klid. Vyberte si tu svou!

Previous
Previous

Proč (ne)spíme

Next
Next

5 tipů, jak si užít Vánoce bez stresu