Proč (ne)spíme

Kdy jste naposledy spali osm hodin v kuse? Nemůžete si vzpomenout? Nebojte se, nejste sami. S nedostatkem spánku se v dospělost setkává většina z nás. Pocit únavy a nevyspání tedy nejspíš všichni dobře známe. Únavou to ale nekončí - nedostatek spánku může vést například k depresím, autonehodám i vážným onemocněním. Přečtete si proč vlastně spíme a co nám může pomoci, když máme se spánkem problém.

Spánek k životu potřebujeme stejně jako kyslík

Spánek je jedním že základních pilířů našeho zdraví. Je to právě během spánku, kdy se naše tělo regeneruje, opravuje a pěstuje tkáň, regeneruje svaly, kosti a posiluje imunitní systém. Během spánku tělo reguluje teplotu a uvolňuje různé hormony, včetně hormonů růstu a hormonů spojených s emocemi a stresovou reakcí.

Ze spánku nejvíce těží náš mozek. Během spánku se zbavuje všech nepotřebných informací. Představte si to jako když mažete spam ve svém emailu. Naše tělo vysílá do mozku až 11 bitů informací za sekundu, které nás mozek musí ve spánku zpracovat. Ve spánku se také upevňují nově nabyté znalosti, dovednosti a dochází k tvorbě kreativních nápadů a myšlenek.

Co se děje v těle, když nespíme

Každému z nás se stane, že nám spánek někdy unikne. Může to být způsobeno dočasným stresem, sociální aktivitou a nebo jen nepravidelným spánkovým cyklem. Občasné nevyspání tak nemusí být vždy alarmující. Chronická spánková deprivace může ale vést k řadě zdravotních potížií, včetně kardiovaskulárních problémů, obezity a poruch duševního zdraví.

Co se s námi děje, když nespíme? Cítíme se podrážděně a podrážděně i reagujeme na své okolí. Zapomínáme, nesoustředíme se a špatně se nám komunikuje. Nedostatek spánku oslabuje náš imunitní systém a bývá často i spojován s obezitou, cukrovkou, infarktem, vysokým tlakem a Alzhaimerovou chorobou.

Po 24 hodinách bez spánku se nacházíme v takovém stavu, jako bychom měli v krvi 0.1 promile. K dopravním nehodám kvůli deprivaci spánku dochází podle průzkumů častěji než k nehodám způsobeným konzumací drog nebo alkoholu. Po 48 hodinách se tělo ocitá v extrémní spánkové deprivaci.

Naše spánkové návyky se mění s věkem

Naše planeta se řídí přirozeným cirkadianním rytmem, poháněným rotací kolem své osy. Stejně tak i naše těla mají své biologické hodiny. Tento 24hodinový cyklus ovlivňuje náš spánek. Během prvních měsíců našeho života, uvnitř dělohy, na tento rytmus ještě nejsme naprogramovaní a proto se malé děti po narození budí i několikrát za noc.

V pubertě pak dochází k posunu v cirkadiánnich rytmech a proto většina adolescentů spí v této životní etapě více. V dospělosti se pak usínání opět stává složitějším a to hlavně kvůli různým změnám a stavům, kterými procházíme jako stárnutí, stres a deprese, užívání léku, hormonální změny, enviromentální faktory či užívání kofeinu a alkoholu. Je důležité tyto změny pozorovat a upravit náš životní styl tak, abychom zachovali zdravou spánkovou hygienu.

Jak na lepší spánek

Většina dospělých potřebuje ke zdravému fungování v průměru 7 hodin nočního spánku. Důvodů, proč se nám vysněných sedmi hodin nedostává, muže být spousta. Možná jste slyšeli o poruchách spánku jako jsou například insomnie, spánková apnoe nebo narkolepsie. Tyto poruchy bývají ale často misdiagnostikovány a předepsáním oblíbených prášku na spaní se často napáchá více škody než užitku. 

Tím opravdu nejčastějším důvodem deprivace spánku je nezdravý životní styl. Přečtěte si naše tipy, jak ten váš jednoduše upravit tak, abyste spali lépe.

1. Zkuste si nastavit pravidelný spánkový režim

Snažte se jít spát a probudit se ve stejnou dobu každý den včetně víkendů. Pomůžete tak synchronizovat svůj biologický budík a zlepšit kvalitu spánku. Pokud
je to možné, snažte se nespat přes den.

2. Vytvořte si optimální prostředí pro spánek

Vaše ložnice by měla být “posvátným” místem ideálním pro usínání. Vyvětrejte (optimální teplota pro spánek je obvykle 18-21°C.) a ztlumte světlo. Vyplatí se investovat do kvalitní matrace a relaxačních pomůcek jako jsou zátěžové deky.

3. Omezte stimulanty před spaním

Vyhněte se kofeinu a alkoholu alespoň několik hodin před spaním. Důležité je také omezit používání elektronických zařízení jako jsou telefony a počítače, které vyzařují modré světlo a mohou narušit váš spánkový režim.

I tyto malé změny ve vašem denním režimu mohou mít velký vliv na váš spánek a na vaše celkové duševní i fyzické zdraví. Vyzkoušejte to! A teď už dobrou noc. :) 

Previous
Previous

Duševní restart; 3 tipy jak se zbavit stresu do pár minut

Next
Next

Kde hledat pomoc od stresu a nespavosti? Pod dekou!