5 tipů, jak si užít Vánoce bez stresu

Vánoce jsou pro spoustu lidí  nejkrásnějším obdobím v roce, ale pro někoho mohou znamenat více stresu, předvánoční shon nebo i pocity smutku a osamění. Poradíme vám, jak stres zmírnit a Vánoce si užít v klidu.

1. Řekněte si, co od Vánoc vlastně čekáte

Většina z nás, co slavíme Vánoce, se každý rok drží stejných tradic i za cenu toho, že nám to vlastně úplně nevyhovuje. Vánoce ale nemusí být každý rok stejné, a už vůbec ne „jako z reklamy“. Stejně jako se naše rodiny rozšiřují a mění se, mohou se měnit i způsoby, jakými svátky slavíme. Ponechejte si tradice, které jsou pro Vás cenné, ale buďte otevření i novým možnostem.

Všichni máme určité limity, ať už finanční, osobní anebo časové. Nenechejte se strhnout předvánočním šílenstvím a trvejte na svém. Důležité je si o svých představách v rodině otevřeně promluvit, ať nedojde k nedorozumění nebo zklamání. Svátky bychom si přece jen měli užít a to nejlépe po svém.

2. Zvládněte přípravu a využijte volného času

Pokud si přece jen chcete užít tradiční Vánoce se vším všudy, zkuste letos trochu více plánovat. Sepište si shopping list, naplánujte společenský kalendář a máslo nakupte předem v akci. 😊 Zamyslete se nad svými časovými možnostmi a určete si konkrétní dny, které chcete věnovat nákupům, pečení nebo setkání s přáteli.

Tím, že budete více plánovat, získáte spoustu volného času, který můžete využít nejen pro rodinu a přátele, ale hlavně sami pro sebe. Zima je skvělým obdobím pro self-care rituály, nemyslíte? Ať už relaxujete při procházce, s knížkou ve vaně nebo si zdřímnete pod zátěžovou dekou, určitě si letos na takové chvilky zkuste najít čas.

3. Neupouštějte od svých zdravých návyků

Nenechejte se strhnout vlnou Vánoc a zkuste se držet svých zdravých návyků. Přejídání, alkohol a nedostatek pohybu či spánku jsou všechno faktory způsobující stres a pocity viny. I během svátků přece můžete jíst zdravě, dostatečně spát a věnovat se pohybu. Místo smaženého kapra si dejte grilovanou rybu a místo vanilkových rohlíčku datlové kuličky bez cukru. Určete si své limity a zkuste do svého programu zařadit procházky, jógu nebo meditace.

4. Užijte si vánoční atmosféru v klidu doma

Během Vánoc se toho děje spousta – scházíme se s přáteli, v divadle hrají Louskáčka a na každém kroku je vánoční trh. Čím více se ale svátky blíží, spousta lidí má tendenci zrychlit a stresovat. Přestože nás vánoční atmosféra láká ven, pokud se 23. prosince budeme prodírat davem s nákupníma taškama, asi těžko si ji užijeme.

Zkuste si tu klidnou a kouzelnou atmosféru vytvořit doma, tam si ji přece jen vychutnáte nejvíce. Není vám lépe v teplých ponožkách nebo pod dekou u vánočního filmu? Zapalte si k tomu svíčku, uvařte vánoční čaj a máte Vánoce bez stresu.

5. Řekněte si o pomoc

Předvánoční stres nemusí být způsoben jen shonem v tomto období. Spousta lidí může během svátků pociťovat smutek a trpět samotou. Pro tyto případy existují různá komunitní centra, organizace a mnoho veřejných společenských akcí, dokonce i online. Pokud máte stále pocit, že stres ze svátků nezvládáte, nebojte se vyhledat pomoc. Někdy je toho na každého moc.

Malý dárek od nás - využijte 15% slevu na nákup Vaší nové zátěžové deky Restfully s kódem VANOCE15.

Za celý tým Restfullly vám přejeme pohodové svátky bez stresu.

Previous
Previous

Kde hledat pomoc od stresu a nespavosti? Pod dekou!